לאורך כל חיינו קונפליקטים נוצרים לאורך מעגל החיים המשפחתי, נוגעים בתחומי חיים רבים ומשפיעים עליהם.
התמודדות עם קונפליקטים משפחתיים דורשת התייחסות מקצועית ספציפית, ניתן בהחלט למנוע סחף והסלמה ולמצוא דרך ליישוב הסכסוך או יצירת איזונים חדשים בין הצדדים במחלוקת.
סכסוכים משפחתיים בהם ניתן להסתייע בגישור כוללים:
- גירושין ופרידה
- הליך גישור טרום הנישואין והסכמי ממון
- סכסוכים בנושאי צוואות ואפוטרופסות
- עסקים משפחתיים
- מחלוקות בין מתבגרים להורים
גישור בעת גירושין:
גישור גירושין מאפשר לבני הזוג לקבל החלטות משותפות על סיום הקשר הזוגי ביניהם שנצבר במהלך החיים המשותפים, תוך שמירה על אווירה המאפשרת דיאלוג – אווירה בלתי פורמלית מחד גיסא, ובטוחה לשני בני הזוג, מאידך גיסא. תפקיד המגשר לסייע לבני הזוג להגיע להסכמה על משמורת ילדים והסדרי ראיה, דמי מזונות, וחלוקת הרכוש המשותף.
בני הזוג רשאים להיוועץ בעורכי דין במהלך הגישור, אם רצונם בכך. את ההסכם המושג באמצעות הליך הגישור מגישים לבית המשפט לענייני משפחה או לבית הדין הרבני, לפי בחירת בני הזוג, לשם מתן תוקף של פסק דין.
הליך גישור טרום הנישואין והסכמי ממון:
הליך גישור טרום הנישואין יכול לאפשר לבני הזוג לתאם ציפיות וצרכים, ולהגיע להסכמות משמעותיות על אופי הזוגיות במישורים רבים. לדוגמא: אורח החיים בבית (דתי או חילוני), מקום המגורים, ואפילו ההחלטה על ההתקשרות בנישואין או הרחבת המשפחה. הליך גישור מתאים במיוחד לזוגות אשר אין להם צורך בטיפול זוגי, אך עם מחלוקות אשר הם מתקשים ליישב בהסכמה.
בנוסף, יותר ויותר זוגות מבקשים לערוך ביניהם הסכמי ממון, אשר נועדו להבטיח את זכויות בני הזוג עם מותו של אחד מהם או עם תום הקשר הזוגי מכל סיבה שהיא.
סכסוכים בנושאי צוואות ואפוטרופסות:
פטירתו של בן משפחה היא אירוע מצער אשר לעיתים יכול לערער את היציבות המשפחתית בין קרוביו, במיוחד כאשר המנוח חילק בצוואה את נכסיו באופן לא שוויוני בין ילדיו.
גם במקרה שהמנוח לא הותיר אחריו צוואה, יכול להתגלע סכסוך משפחתי, בשל אינטרסים מנוגדים של האחים וטענות שונות בנוגע לחלקם בעיזבון עקב הקשר עם ההורה שנפטר, נכסים בעלי ערך סנטימנטלי ועוד.
הרגישות והמורכבות של ניהול כספים בתוך המשפחה מחייבת שילוב של מגשר מקצועי היודע להוביל את המעורבים אל עבר פתרון המונע נפילה את תהום הקונפליקט.
עסקים משפחתיים:
כאשר מדובר בעסק משותף, בייחוד אם זהו עסק משפחתי, קיימת חשיבות יתרה להליך הגישור והוא עדיף על פני ניהול הליך משפטי. זאת, כיוון שמטרת הליך הגישור לאפשר לצדדים לשקם את יחסיהם, בנוסף לפתרון המחלוקת ביניהם.
בעוד שבמקרים של סכסוך רגיל אשר מתנהל בין צדדים שאינם קרובי משפחה אין כל מניעה שהם יתנתקו לגמרי לאחר שהסכסוך ביניהם יסתיים, כאשר הצדדים לסכסוך הם קרובי משפחה, השאיפה היא בראש ובראשונה שהצדדים יוכלו להמשיך לקיים את הקשר האישי ביניהם, באופן תקין ככל הניתן ומבלי שייווצר קרע במשפחה שיפגע לא רק בצדדים עצמם אלא גם ביתר בני המשפחה.
גישור בין הורים למתבגרים:
גיל ההתבגרות יכול להיות תקופה מאתגרת להורים ומתבגרים רבים, לעיתים עד לכדי ניתוק קשר ועזיבת הבית. על ידי הליך גישור בו ההורים והמתבגרים משוחחים על הצרכים שלהם בקשר ועל המקומות הכואבים, משתפים ומקשיבים באמת לצד השני, מתפתח וחוזר האמון בין ההורים למתבגרים וההבנה כי למרות הכעסים וחוסר ההסכמות האהבה והדאגה ההדדית חשובה יותר.